Riecine La Gioia
Riecine er en af Chiantis topproducenter beliggende i Gaiole med chianti classicos højest beliggende marker. Der anvendes udelukkende sangiovese i deres chiantier og i denne cuvée, La Gioia.
De er økologisk certificerede uden at gøre et stort nummer ud af det; de fokuserer hellere på at lave nogle af chiantis bedste vine med stor spændstighed, elegance og virkelig sans for terroir. Vinene oser af chianti og sangiovese.
Vinmager, Alessandro Campatelli, har fra sin første årgang hos Riecine (2016) løftet vinene et hak med mindre fadtryk og mere klarhed i udtrykket.
Som bevis for sin store indsats for vine lavet udelukkende på sangiovese modtog en m e g e t stolt Alessandro i maj 2021 'Premio Giulio Gambelli'. Hæderen tildeles vinmagere under 40 år, der laver sangiovese, der reflekterer sangiovesemesteren Giulio Gambellis stil og ånd. Gambelli var ind til sin død konsulent for flere af toscanas bedste producenter, og et af Alessandros store forbilleder.
Riecine La Gioia er med en slidt frase husets supertoscaner, der udelukkende - og modsat så mange andre 'supervine' fra Tocana - laves på hjemmebanefavoritten sangiovese.
Druernekommer fra forskellige højtliggende marker i Gaiole, alle tæt beplantede og med den rette alder, der sikrer små, smagsmættede druer.
Vinen gæres i Nomblot-beton og lagres to år i 2. og 3. års franske tonneaux (500 L).
La Gioia er tro mod supertoscanerstilen ved at være udstyret med polerede tanniner, men sammen med den fløjlsbløde kraft finder man også elegancen fra sangiovese med parfumerede røde og mørke bær. Et lille volatilt touch løfter aromaerne, så intensiteten ikke er anmassende, men bare signalerer lusksuvin af bedste skuffe. 2019 er tip-top årgang, hvor alt gik op i en højere enhed.
La Gioia er en holdbar, lagringsværdig vin, der kan henlægges op til 15-25 år fra årgang, men den giver via sine smidige tanniner masser af drikkeglæde allerede.
95 point Wine Spectator
95 point Falstaff