Riecine Vigna Gittori
Chianti Classico
Dette er debutårgang for Riecines enkeltmarks-gran selezione på 100% sangiovese; og hvilken debut! 2019 er en fremragende årgang i Toscana med både substans, elegance og friskhed.
Riecine er en lille, økologisk topproducent beliggende i Gaiole med chianti classicos højest beliggende marker. Vinmager siden 2016-årgangen, Alessandro Campatelli, har løftet vinene et hak med mindre fadtryk og mere klarhed i udtrykket – hjulpet kyndigt på vej af assisterende ønolog, Carlo Ferrini.
Vigna Gittori ligger i 500 meters højde mellem Riecine og Gaiole by, tæt beplantet med 50 år gamle sangiovese-stokke. I netop 2019 købte Riecine marken efter at have lejet den gennem 20 år. Den er ekstraordinært kalkstenet med et højt indhold af jernoxid og er grundet det lave indhold af organisk materiale meget lidt produktiv.
Druerne blev i september og ind i oktober håndhøstet og dobbeltsorteret, derefter skånsomt afstilket og påfyldt et åbent 'Nomblot' betonkar. Vægten fra de øverste druer knuser skallen på de nederste , hvor den alkoholiske gæring i form af macaration carbonique begynder af sig selv efter tre til fire dage. Efter ca. 14 dages gæring og yderligere 25 dages maceration er den jomfruelige vin presset og årgangens beskedne ca. 2.500 liter lagret 24 måneder på fire år gamle tonneau af fransk eg, efterfulgt af et halvt års flaskelagring indtil frigivelse.
Vinen er essensen af sangiovese med æteriske kirsebær, jordbær, tranebær, potpourri, jod; holdt flot sammen i en svævende stil med grusede mineraler, en rank syre og forbløffende blide, fine tanniner.
Denne topmodel handler på befriende vis ikke om bamset monsterfrugt men om finesse. Vil man have power i tætvævet bordeauxstil med sexede toskanske kurver, så er alternativerne utallige. Giver man vinen tid og opmærksomhed, vil man, hvis man har den rette vinhumor, skatte dens feminine, luftige stil, der hører til i samme kategori som god bourgogne, mens prisen for en tilsvarende kavlitet kun er derhen ad!
Da det er første version af vinen, skal man være varsom med forkromede løfter om holdbarhed, men man kan konstatere, at Riecines andre vine er både langtidsholdbare og lagringsværdige.
Nydes af gode, rummelige glas, serveret ved 15-18°.
Wine & Spirits Magazine kårede den til bedste gran selezione i årgangen og skrev så pænt om den, at man næsten rødmer:
"Riecine’s 2019 Chianti Classico Gran Selezione Gittori shows deep and layered flavors derived from old vines rather than new wood, the fresh fruit tones underlined by a cool minerality and lifted by scents of lavender and thyme. It was the best Grand Selezione we tasted this year, joining Riecine’s Chianti Classico 2019 Annata and Riserva wines, which also led their categories."
97 points Decanter
“…a true beauty…a glorious demonstration that the category isn’t solely reserved for muscle-bound powerhouses”
96 points James Suckling
“Fullbodied with seamless tannins and a very, very long finish. A benchmark Gran Selezione. Structured, yet fine at the same time. Drink or hold.”