Tio Pepe Una Palma Fino
Denne fino begynder tilværelsen i den ikoniske Tio Pepe-solera, der har sit udgangspunkt i druer fra topmarkerne Macharnudo og Carrascal.
Samspillet mellem alkoholprocent, temperatur og luftfugtighed i kælderen gør det muligt for gærlaget ('flor') at dannes oven på vinen, så den beskyttes mod ilten i luften. For at florlaget kan trives, fyldes fadene ikke helt op, og gærlaget er en af de væsentligste årsager til denne sherrys fantastiske karakter.
Forskellen mellem Una Palma og Tio Pepe består af lagring og selektion:
Til denne tapning (én gang årligt) er der blandt 139 fade kun udvalgt tre fade, der er tappet uden hverken klaring eller filtrering.
Mens den velkendte Tio Pepe Fino lagrer fire år under flor, lagres Una Palma seks år.
Denne kombination giver en uforlignelig aromadybde, og kort sammenfattet er Una Palma et velskabt koncentrat af Tio Pepe Fino.
Farven er let gylden med et smukt, grønligt skær.
Duften og smagen har stor intensitet, og domineres af campo real-oliven, flor og frisk mandel med en snert af gips samt et pift af gylden, tørret frugt.
Stilen er kompromisløs; her lefles ikke for laveste fællesnævner (det kan man ikke med disse vintyper), så dette er kun kræs for kendere, der til gengæld kan glæde sig over reference-fino til betalbare penge.
Hvor ellers i verden kan man købe i toppen af kvalitetspyramiden til priser, hvor flertallet kan være med?
Una Palma Fino er den yngste vin i palmas-serien, og den har stadig en vinøsitet, der gør den bredt anvendelig med gastronomi.
Kan nydes til de fleste tapas, skaldyr, til lufttørret skinke eller blot solo i godt selskab.
Denne fino serveres typisk køleskabskold, men man kan også prøve at servere den lidt mindre kold, som vil booste aromatikken men mindske friskheden.
Usædvanligt er også, at denne fino er lagringsværdig; vi har smagt 10 år gamle aftapninger, der var forrygende vin.
