Vilarnau
Cava Brut Reserva
Dette er økologisk kvalitets-cava fra den lille producent, Vilarnau, der skabtes i 1948 men siden 1982 har været en del af González Byass-gruppen.
Med udgangspunkt i 20 hektar af Sant Sadurní de Anoias højest beliggende marker og et moderne vineri, Finca Can Petit med de ubetaleligt smukke Montserrat-bjerge som baggrundskulisse, skaber de erfarne ønologer, Damià Deàs Gual og Eva Plazas, en imponerende serie af cavaer til demokratiske priser.
Druerne er de klassiske cava-druer, nemlig macabeo (50%), parellada (35%) og xarel.lo (15%), der efter vinifikationen lagres min. 18 måneder før frigivelse; en fordyrende foranstaltning i forhold til minimumskravet på 9 måneder for basis DO-kravet, men den tålmodige belønnes med ekstra kompleksitet og finere bobler.
Denne cava er andengæret i en særlig praktisk magnumflaske (150 cl), så man kan økonomisere lidt med kræfterne, når der skal åbnes mange flasker, eller der skal blæres lidt ekstra med det visuelle.
Duft og smag bærer præg af de to hovedelementer, nemlig macabeo-druen, der giver den elegante frugtighed med sin aroma af grønne æbler, mens vinifikations- og lagringsaromaer er den anden grundpille i vinen. I både duft og smag fornemmes den kødfulde modenhed fra druerne, der balanceres af en god syreprofil og en konstant strøm af fine bobler. Samme modenhed gør også, at vinen ikke fornemmes støvende, men blot behagelig tør!
Vilarnau Cava Brut er via en lang lagring drikkeklar ved frigivelse, hvor den ikke blot er selvskreven som det oplagte valg til velkomstdrink, men faktisk også er den bredest anvendelige madledsager, man kan forestille sig. Prøv den ikke blot til fisk og skaldyr, men også som ostevin, til cremede supper, til et væld af retter med svin og fjerkræ og ikke mindst som den perfekte partner til tapas.
Dosage: 10 gram/liter.
5 ud af 6 stjerner i Jyllands-Posten + 90 point
"Skønt skum fra økologisk producent, der er del af González Byass-gruppen. Denne cava står klart, rent og fokuseret i glasset. En skøn æblet friskhed suppleret af citrus og et blomstret strejf. Helt befriet for den til tider lidt tunge frugtige modenhed og heftige toastpræg, som ofte præger traditionel cava. Her forenes aromatisk intensitet, god syrebalance og frugtig friskhed på charmerende vis. Harmonisk og let at drikke med luftig mousse og fine gærnoter i den krudtrøgede finale. Fem store stjerner."
Morten Bundgaard, Jyllands-Posten, 22/11-24